Mleko kokosowe+szpinak = muffinki
Ten post dedykuję Madzi i Janezowi - super sympatycznym Fellows, z którymi mam zaszczyt wspołpracować :)

CO POTRZEBUJESZ? :
szklanka mąki pszennej; szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej; jajko; szklanka mleka kokosowego; 100 g. masła; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody; około 150 g. szpinaku mrożonego; sok z cytryny; ząbek czosnku.
JAK ROBIC? :
Masło roztopić.
Mąkę, jajko, mleko, proszek, sodę i wystudzone masło zmiksować.
Szpinak poddusić, by się rozmroził, skropić sokiem z cytryny. Posiekać, jeśli ma duże liście. Wystudzić. Dodać do ciasta, wcisnąć czosnek i lekko wymieszać łyżką.
Nakładać do papilotek do 2/3 wysokości.
Papilotki włożyć do blachy na muffinki.
Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
RADA:
Osobiście zaminiam mąkę przenną pełnoziarnistą na mąkę kokosową, jednak mąka kokosowa powinna być w innej proporcji: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki kokosowej ( jeśli ciasto jest zbyt płynne dosypuje jeszcze mąki).
Janezowi smakował dodatek jaki zrobiłam do mufinek, mianowicie sos czosnkowy!
CO POTRZEBUJESZ?
serek bieluch light;
ząbki czosnku ( min 2 ząbki);
musztarda 1 łyżeczka;
Blendujesz wszystko razem:) Jeśli smak uznasz za zbyt łagodny dodajesz kolejne ząbki czosnku i znów blendujesz.
MNIAM :)
przepis zaczerpniety jest od dwóch super dziewczyn, które pokazują jak gotować metodą BLW dla dzieci i nie tylko ;) http://alaantkoweblw.pl/blw-w-teorii/
