Mleko kokosowe+szpinak = muffinki

Ten post dedykuję Madzi i Janezowi - super sympatycznym Fellows, z którymi mam zaszczyt wspołpracować :)

CO POTRZEBUJESZ? :

szklanka mąki pszennej; szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej; jajko; szklanka mleka kokosowego; 100 g. masła; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody; około 150 g. szpinaku mrożonego; sok z cytryny; ząbek czosnku.

JAK ROBIC? :

Masło roztopić.

Mąkę, jajko, mleko, proszek, sodę i wystudzone masło zmiksować.

Szpinak poddusić, by się rozmroził, skropić sokiem z cytryny. Posiekać, jeśli ma duże liście. Wystudzić. Dodać do ciasta, wcisnąć czosnek i lekko wymieszać łyżką.

Nakładać do papilotek do 2/3 wysokości.

Papilotki włożyć do blachy na muffinki.

Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

RADA:

Osobiście zaminiam mąkę przenną pełnoziarnistą na mąkę kokosową, jednak mąka kokosowa powinna być w innej proporcji: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki kokosowej ( jeśli ciasto jest zbyt płynne dosypuje jeszcze mąki).

Janezowi smakował dodatek jaki zrobiłam do mufinek, mianowicie sos czosnkowy!

CO POTRZEBUJESZ?

serek bieluch light;

ząbki czosnku ( min 2 ząbki);

musztarda 1 łyżeczka;

Blendujesz wszystko razem:) Jeśli smak uznasz za zbyt łagodny dodajesz kolejne ząbki czosnku i znów blendujesz.

MNIAM :)

przepis zaczerpniety jest od dwóch super dziewczyn, które pokazują jak gotować metodą BLW dla dzieci i nie tylko ;) http://alaantkoweblw.pl/blw-w-teorii/

#zdrowepyszności

Proponowany post
Niedawne posty
Archiwum
Tagi
Nie ma jeszcze tagów.
Znajdź nas
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Facebook - White Circle